Half jaar geen rechtstreekse trein naar Londen

24 november 2023

De afgelopen maanden hebben Ministerie Infrastructuur & Waterstaat, ProRail, NS en Eurostar gezamenlijk onderzocht hoe de rechtstreekse treindienst tussen Nederland en Verenigd Koninkrijk, ondanks de verbouwingen op Amsterdam Centraal, kon worden voortgezet.
Column 3
Column 4

Terminal in Amsterdam een half jaar gesloten

Helaas hebben we met elkaar moeten constateren dat er ondanks alle inspanningen een periode zal zijn waarin er geen rechtstreekse trein naar Londen zal kunnen rijden vanuit Amsterdam. Die periode is naar verwachting 6 maanden (ca. 15 juni 2024 - januari 2025). Dat is zeer teleurstellend want we hebben de afgelopen jaren juist hard gewerkt om de Eurostar naar Londen een aantrekkelijk alternatief te laten zijn voor het vliegtuig.
Het is een bijzonder lastige puzzel die gelegd wordt. Als er een eenvoudige oplossing was geweest hadden alle partijen die met beide handen aangegrepen. Die eenvoudige oplossing blijkt er na diverse onderzoeken helaas niet te zijn. Gezamenlijk kiezen we ervoor om in het tweede halfjaar van 2024 een stap terug te doen en enige tijd geen Eurostar rechtstreeks te rijden naar Londen. Reizigers van Amsterdam en Rotterdam naar Londen moeten eenmaal overstappen in Brussel. Begin 2025 reizen we vaker en met meer reizigers aan boord rechtstreeks tussen Amsterdam en Londen v.v.

Rechtstreeks van Londen naar Amsterdam

Met elkaar onderzoeken we mogelijkheden voor reizigers van Nederland naar Londen. Daarbij behoort in ieder geval de treinreis naar Londen met een overstap in Brussel zoals die vandaag de dag ook mogelijk is. Eurostar heeft aangegeven dat de directe Eurostar tussen Londen en Amsterdam blijft rijden.

Wat houdt de sluiting van de terminal in?

We verwachten dat de huidige terminal rond eind juni dichtgaat en dan is rechtstreeks reizen naar naar Londen niet meer mogelijk. Ondertussen werken we aan de nieuwe terminal in de Amstelpassage.
Vanaf januari 2025 zal de nieuwe, grote terminal klaar zijn en hebben we de mogelijkheid om veel meer reizigers vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Londen te laten reizen. Daarmee maken we Eurostar voor veel meer reizigers een nóg aantrekkelijker alternatief voor het vliegtuig.

Eurostar naar Brussel en Parijs

De Eurostar naar Brussel en Parijs zal wel rechtstreeks blijven rijden vanaf Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal.