Macaron meesters

Patissiers in Parijs

20 maart is de dag van de macaron. Eigenaardig, zo'n 'dag van' natuurlijk, maar het is een leuke aanleiding om het over dit bijzondere koekje te hebben. Of is het een gebakje? We vragen het Cas Wolters. Bekend van het programma 'Heel Holland Bakt'.
Hij is sfeer- en smaakmaker, zoals op zijn website staat. Hij geeft workshops vlaaien én macarons bakken. Naast het bakken staat hij ook voor de klas.

Column 3
Column 4

Geschiedenis van de macaron

Cas bakt deze koekjes graag en is ook in de geschiedenis ervan gedoken. 'Een macaron is een amandelkoekje dat oorspronkelijk uit Italië komt. Het was een bitterkoekje met amandelen, overgenomen door de Parijzenaren. De Franse banketbakkerij Ladurée maakte hem rond 1862 lichter en luchtiger door eiwitschuim toe te voegen.

Met Eurostar naar Parijs

Cas Wolters is met Eurostar naar Parijs gegaan om de winkels te bezoeken van bekende koekjesbakkers. Dat was geen straf want hij is een enthousiast treinreiziger. Hij heeft heel Europa gezien met de trein en vindt het een lekkere ontspannen manier van reizen. 'Geen stress, lekker zitten en onderweg je benen strekken. Het mooiste is dat je onderweg het landschap ziet veranderen.'

Anders dan we gewend zijn

'De macarons die ik geproefd heb in Parijs zijn anders dan wij gewend zijn. Veel minder zoet. In het midden zijn ze een beetje taai en ze smaken nog duidelijk naar amandelen. Je stopt hem in je mond, proeft eerst de amandelen en dan komen de andere smaken. Chocolade. Mandarijnen. Of olijven. En dan weer een totaalsmaak'. Cas vertelt het zo smakelijk dat het water in de mond loopt.

Patissier Ladurée

Vorige eeuw werd de banketbakkerij omgevormd tot theesalon door de kleinzoon van Ladurée, Pierre Desfontaines. Hij kwam op het idee om twee bitterkoekjes op elkaar te leggen en een vulling toe te voegen, ganache. Dat is chocolade met slagroom of een andere vloeistof.

Ladurée heeft verschillende boetieks met zoetigheden. De kwaliteit van de macarons is fantastisch. Een tasje met macarons van Ladurée is een mooi 'souvenir de Paris!'. U kunt de bakkerij vinden op 18 Rue Royale.

Column 3
Column 4

Hartige macarons van Pierre Hermé

Het is niet allemaal zoet wat de klok slaat. Pierre Hermé experimenteert met verschillende smaken. Cas had zijn twijfels. 'De hartige macarons... ik had daar mijn vraagtekens bij. maar als je dat dan proeft is het verrassend lekker. Mandarijn met olijven, het blijkt echt een goede combinatie.' Een van de winkels zit op 72 Rue Bonaparte. maar u kunt in de hele stad deze winkels vinden.
Overzicht Pierre Hermé winkels

Zelf macarons bakken

Cas vertelt dat hij de recepten heeft bekeken van de bekende Parijse macaron bakkers, Pierre Hermé en Ladurée. Het is opvallend dat ze maar weinig ingrediënten hebben, ongeveer zes. Veel minder dan de macarons die je verpakt in de winkel koopt. 'Ik heb de recepten van hen gebruikt en die macarons lukken gewoon, en zijn echt heel lekker!' Op de website van Cas kunt u het recept voor macarons vinden. En u kunt zich ook opgeven voor een workshop 'macarons maken', voor beginners en gevorderden.